Wednesday, July 20, 2011

Yang baik, untuk yang baik..

Belum sudah admire dgn kisah Rumaisa

terpegun pula dgn kisah si suami

Abu Talhah

Allah.....

memanglah benar setiap bait kataNya

yang baik, utk yang baik

sedang membelek buku '65 Gambaran kehidupan Sahabat', mata terhenti pada tajuk Abu Talhah..

urm, rasa tertarik pula nk baca kisah nya..

se usai baca memang lah kagum..

satu sosok yang amat cintakan Allah dan Rasulnya

peristiwa Perang Uhud..

cebisan kisah diwaktu usia lanjutnya..

dan byk lagi..

antara cebisan kisahnya yang menarik

cebisan 1

satu hari tu,

Abu Thalhah solat kat bwh pokok di kebun miliknya..

biasalah kebun, ada burung2 berkicauan, pohon2 yang melambai.. suasana yang mendamaikan

then ada seekor burung yang agak comel dn menarik, bulu kale hijau, paruh merah...

Abu Talhah pun terleka tengok burung tu berkicauan & menari-nari time beliau tgh solat

bila Abu Talhah sedar je, dia pun lupa da rakaat ke berapa..

bila dah selesai solat tu, dia jumpa Rasulullah n cerita lah kejadian tu kat Rasululah..

then tau tak dia buat apa??

" saya bersaksi bahawa saya serahkan seluruh kebun ini utk Allah.. gunakanlah ia untuk apa yang dsukai oleh Allah dan Rasulnya.."

sebabnya kebun tu dah lekakn dia dr solat..
(terus derma satu kebun kot..huhu)

cebisan 2

Abu Talhah hidup dengan berpuasa dan berjihad
sehinggakan beliau 'pergi ' pun dalam keadaan berpuasa dan berjihad...

Beliau 'pergi' menemui ALLAH, time tu atas kapal perang, dan tentera pun terpaksa cari pulau utk kebumikan beliau

Pulau, ditengah2 laut...
jauh dari anak, isteri
jauh dari kaum keluarga...
jauh dari tanah air..rumah..

tidak ada apa yang memudharatkannya meskipun jauh dari orang2 yg dikenali..
selagi mana dia hampir dengan ALLAH AZZAWAJALA~~~~~

.
..

"selagi mana dia hampir dgn Allah"

2 comments:

tak perlu berahsia said...

Assalamualaikum.

lambat update blog??? sibuk ke?
harap uhibbunur terus menulis.
terima kasih

uhibbunur~ said...

w'salam

lmbt?

insyaAllah...