Saturday, October 22, 2011

nak tahu tak?

assalamualaikum,

ehem... bismillah

nak tau tak ??

imam ghazali pesan...

tarbiyyah tu kan....

bukan macam kita tanam benih,





then , kita biar dia tumbuh sendiri.(mcm berharap je lah dia tumbuh kan..)

bukan.bukan.bukan

tapi

tarbiyah tu.... kita


tanam biji benih tu....



kita siram ia...



kita baja benih tu ...



kita tengok tunas dia bercambah



kita buang ulat2 walau comel tapi menganggu gugat tumbesaran pokok tu..


dannn....



dengan izin Allah...

dapatlah kita tengok bagaimana cantiknya ia membesar....

dan menjulang tinggi insyaAllah


cantik kan + best ~~~


huhu, itulah tarbiyah dan mentarbiyah, seperti yang imam ghazali pesan kan...

ops, ni sy cite ikut style sy...(err mgkin ade pnmbah perisa sikit..huhu)


oke, baik lah

ini dia script teks asal:

"Tarbiyah bukanlah menabur benih di dalam tanah dengan harapan untuk tumbuh, tetapi bermaksud memastikan benih ini tumbuh dengan melakukan penjagaan, membuang serangga perosak yang ada di sekelilingnya, menyiram air dan melindungi dari angin kencang. Hasilnya dengan kehendak Allah bahawa benih itu akan tumbuh dan berkembang menjadi pohon yang menjulang tinggi” - Imam Ghazali rahimahullah


p/s: baca dgn mata hati jom, & try follow :)
segalanya kembali kepada Allah~

ye, ttg tarbiyah lagi kali ni, sbb ia + kehidupan susah dipisahkan..huhu

4 comments:

Captain Hero said...

trima kasih. :)

umat Muhammad said...

ana suka tengok ka.ernie n ika biotech. mereka suka senyum.

walaupun re-post, tapi tak jemu membaca. mungkin disebabkan enti menulis dengan hati?

subhanallah, itulah natijahnya nadai meletakkan Allah swt di permulaan, pertengahan dan pengakhiran amal.

insyaAllah, jom senyum bertempat selalu~

Nadhirah Nordin said...

:)

uhibbunur~ said...

captain hero:

:)

ukht umatmuhammad:

alamak ukhti... enti comment untuk post yang atas ni ea... tmpt comment dia ada kat atas huhu..

nway, xpe je..mane2 je..heee

huhu, betul ukhti, mrk mmg suka senyum..mcm tenang je kan..hee

subhanallah ukhti, segalanya kembali kepada Allah..segala2 yang tezahir pada dinding blog ni semua dtg dr DIA.. syukran lillah~

sama-sama ukhti, jom lillahi taala :)

kak nadhirah:

:) :)