Saturday, October 8, 2011

repost : Tarbiyah is magic

Bismillah

"bagi akaq la kan.. tarbiyah is magic.."

Tarbiyah is magic? Cetus hatiku penuh persoalan..

Yup,

Tarbiyah is magic..(cam cite fairy tail..gurau :D)

Sebab,orang yg bukanlah 'ramah' sgt dengan org lain pun,suka buat hal2 sendiri jer..

Tarbiyahlah yang menjadikan terasa perlunya beramah dengan sahabat2, dgn org lain..

Kirenye nak compare dgn dulu yg bukan mengambil peduli hal sekeliling, jd caring laah..


Tarbiyah tu kan, magic...

Before mengenal apa itu tarbiyah

Sgt x suka memasak..tapi makan suka ^^

Bukan apa,(mgkn x pndai kot), tp yela, nak belajar masak pun x desire~

But after ikut usrah, tgk akak2 nqibah suke bwk2 mknn (masak sendiri tu)..

Lagi2 bila bwk usrah, bwk adik2 nie..

jd cam makin lama makin minat nk masak..utk adik2 nie,utk shbt2 :)

Entahlah kan..

~*~

Betul jugak, ianya cam magic ( the T)

Sumtimes, org yang kite x penah pun nak jumpa..

Even bila first time jumpe (lagi2 cam time jaulah or daurah)

Cam hati ni terbuka luas menerima mereka..

Cam pelik gak kn..


Even kan,

Tarbiyah boleh jadi cam magic sgt..

Bile mana melihatkan, shbt2 kita nih kan x lokek memberi infak utk D n T ke, ape2 infak lah..

Cam on the spot pun boleh..

kdg2 even duit dlm account bank hmpir mncecah $0.00

subhanallah.. (3:134)

Bile shbt mmrlukan bantuan...kewangan atau apa2 pun..jika mampu, insan2 nih akan wiling nak tolong..atleast, tolong beri cdgn solution utk shbt yg memerlukan..

Even before ditarbiyah, kita2 nih sedikit berkira2 dll...



Urm...byk lagi kalau ikutkan..

Yang leh wat kite rasa..waaaaah~

hihi, magic tak?

Ke'magic'kan ni, asasnya ialah apa ya??

Asas nya...

IMAN

Dengan iman lahir TAQWA..

Dengan iman, lahirnya UKHUWAH..

Semua2 ni kan, dasarnya adalah iman...

Dan tarbiyah tu kan suatu proses =)

proses pembentukan diri..

Mengikut acuan quran dan hadis..

Dan perkara yg mula2 ditarbiyahkan dlm sseorg individu tuh ialah – AQIDAH dan IMAN

So sweet kan?? Huhu

Kat mana nk dpt tarbiyah eh? Jeng3..



p/s: bagi saya, tarbiyah jadikn saya lagi sayang pd Allah, sayang rasulullah, sayang pada ummi, abah, adik2(dulu garang sket..huu),sahabat, mutarabbi, murabbi( semua insan yg pernah 'menyentuh' hati sy)...seriusly yes, sy rasa bahagia itu :)

credit to kak nor. idea dr kata2nya :)

4 comments:

Captain Hero said...

yg part masak tu rs mcm tercucuk jarum jer muka ni..lalala

uhibbunur~ said...

ouch, mcm sakit jer
lalala :p

xde lah dik,
post ni akak buat lama dah kt blog lama akak..akak re-post..

dan akak juz cerita balik, based on kata2 seorg akak kt kami, time dia cite feeling dia pd tarbiyah...
based on cite dirinya..sweet~

heeee...

p/s:jom masak jom :)

Captain Hero said...

haha..terkena la tapi.. :)

pg besok lah..skrng pagi sgtt..xdak yg nak makan..:D..(mcm la betul masak)

uhibbunur~ said...

insyaAllah masak sikit-sikit
lama-lama jadi bukit..

go go fighting (fadhilah fight kan?)

p/s: promote~ kak sanah nye blog, dlm link bulatan cinta akak :D