Friday, July 15, 2011

repost: Bicara ttg 'Didikan'

Sebenarnya lah kan....

Yang menjadikan tarbiyah tu best actually diri kita la.

Sejauh mana penerimaan kita pd tarbiyah, tak kira di mana pun, insyaAllah tetap sama.

Sebab, tarbiyah tu kan dari ALLAH :)

Tarbiyah TIDAK mengubah logam menjadi batu. Tak mengubah logam menjadi getah yg lembik. Jadi apa lagi la. Logam tetap logam.

Tarbiyah lah yang menjadikan logam- yg x terbentuk - no function
menjadi
logam yg-cantik-bernilai-bermnfaat-what so ever term yg best2..

Dan logam tu tetap kita tengok as logam. Yang punya nilai yg tersendiri. Tarbiyah menggilapkan kelebihan logam itu.

Means that kita bukan menjadi org lain slps mndpt tarbiyah. Kita menjadi diri kita sendiri yang lebih baik+lebih terpandu dr acuan Al Quran & As-Sunnah.

Tabiyah bukan menjdikan kita dari gila-gila,hapenning dan peramah- menjadi pendiam n serius gila. (Alasan- x buat lawak lgsung sbb ianya x bagus , lagho dll).

Bukan, tapi jadi lah seorang yg still peramah, seorg yg happening tapi tune kan ke arah DIA. Ke arah yg menepati celupan al-Quran n as-Sunah daripada mnjdi happening yg ntah hape2. Kan besh~

Tuntunlah dirimu dengan wahyu ilahi, tetapi jadilah diri kamu sendiri. Teguhkan keperibadian dirimu~

Umar sendiri TAK menjadi lemah atau lembik atau penakut selepas mendapat tarbiyah. Umar tetap Umar yang dahulu- tegas, ganaz(ops, over),berani,garang,semua gerun ngan dia. Tapi tarbiyah menjadikan dia seorang yang turut mudah tersentuh bila membaca al Quran,tawadhuk, penyayang, takutkan Allah. Hasilnya- Umar mnjadi seorang yg hebat!

Umar..Umar al- Khatab

moga kita semua bisa digilapkan dan mengilapkan..

Jadilah kita logam yang bermanfaat utk semua insyaAllah

wallahualam

mohon doa agar bicara mnjadi amal,

ukhtikum fillah, uhibbunur~

2 comments:

Captain Hero said...

like like like like..

uhibbunur~ said...

like your comment.. ambil mana yang baik, tegur akak mana yang silap..perlukan teguran dr semua insyaAllah.

:)